EMDR
EMDR voor kinderen, jongeren en hun ouders
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, een beet van een hond, medische handelingen, faalervaringen, een geweldsincident, (seksueel)misbruik en pesterijen. Bij EMDR worden traumatische herinneringen eerst geactiveerd en dan gecombineerd met een afleidende taak zoals oogbewegingen. De nare ervaring wordt op deze manier opnieuw opgehaald en opgeslagen in de hersenen. Dit keer met minder (emotionele) lading.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij zowel kinderen als volwassenen.
Bij De Sinne biedt Martine EMDR. Martine is geregistreerd EMDR Europe Practitioner bj de Vereniging EMDR Nederland (geregistreerd onder nummer 30346). Martine is opgeleid om kinderen én volwassenen te behandelen. Martine behandelt kinderen die iets naar hebben meegemaakt, maar ook kinderen die angstig zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld angst voor spinnen, onweer of angst voor doodgaan. Of voor enge dingen die je (per ongeluk) hebt gezien op youtube. Soms is het zo dat kinderen én hun ouders dezelfde nare ervaringen hebben meegemaakt (denk aan b.v. een medische behandeling) of de angst van de ouder voedend is aan de angst van het kind. In dat geval kan bij ons ook de ouder worden behandeld voor klachten.
Wanneer wij denken dat EMDR een goede behandeling is, dan starten we met een uitgebreide EMDR-intake. Hiermee wordt gekeken welke klachten we met EMDR gaan behandelen. De intake kan worden aangevuld met vragenlijsten. Ook wordt in dit gesprek informatie gegeven over hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat je na de behandeling kan verwachten. Daarna plannen we het traject.
Het kan zijn dat de volledige behandeling bestaat uit EMDR, het kan ook zijn dat we EMDR als onderdeel van de behandeling inzetten. We combineren EMDR dan met cognitieve gedragstherapie en / of mindfulness.
Bij De Sinne maken we gebruik van de EMDR kit. Dit is een lichtbalk welke kan worden gecombineerd met trillers. Ook kunnen we gebruik maken van auditieve afleiding, je krijgt dan een hoofdtelefoon op. Bij heel jonge kinderen en bij kinderen die moeite hebben om de lichtbalk te volgen, doen we EMDR met de hand. Samen kijken we wat het beste is. We maken de behandeling op maat!
EMDR kan al vanaf heel jonge leeftijd worden toegepast. Het kind hoeft dan nog niet over taal te beschikken. Dit doen we met de EMDR verhalenmethode. Dit betekent dat het verhaal van de nare gebeurtenis samen met de ouder wordt geschreven. De ouder leest het verhaal voor aan het kind, wat op schoot mag zitten. De therapeut past de EMDR toe. Als het kindje nog heel klein is, kan dit bijvoorbeeld door met een knuffel afwisselend op de beentjes te tikken. Wat oudere kinderen kunnen op de handen van de therapeut ’trommelen’ of een knuffel volgen met de ogen. Samen kijken we wat het meest geschikt is in jullie situatie. Klik hier voor een informatief artikel over de verhalenmethode.
Martine heeft ook ervaring met EMDR voor de doelgroep kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
Er zijn in de praktijk veel behandelvragen betreffende EMDR, daarom is er een ruime wachttijd. Neem voor het sturen van de verwijzing altijd even contact op voor overleg, zodat we jou de actuele wachttijd kunnen doorgeven en met je mee kunnen denken.
Wil je meer weten over EMDR? Kan op deze website, hier zijn ook informatieve filmpjes te vinden.