EMDR

EMDR voor kinderen, jongeren en hun ouders

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, een beet van een hond, medische handelingen, faalervaringen en pesterijen. Bij EMDR worden traumatische herinneringen eerst geactiveerd  en dan gecombineerd met een afleidende taak zoals oogbewegingen. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij zowel kinderen als volwassenen. 

Bij De Sinne biedt Martine  EMDR. Martine staat geregistreerd als aspirant lid bij de VEN (Vereniging EMDR Nederland) en is in opleiding tot EMDR practitioner. Martine behandelt kinderen die iets naar hebben meegemaakt, maar ook kinderen die angstig zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld angst voor spinnen, onweer of angst voor doodgaan. Of voor enge dingen die je (per ongeluk) hebt gezien op youtube. Soms is het zo dat kinderen én hun ouders dezelfde nare ervaringen hebben meegemaakt (denk aan b.v. een medische behandeling) of de angst van de ouder voedend is aan de angst van het kind. In dat geval kan bij ons ook de ouder worden behandeld voor klachten. Dit zal dan gebeuren voordat de behandeling van het kind start.

Wanneer wij denken dat EMDR een goede behandeling is, dan starten we met een uitgebreide EMDR-intake. Hiermee wordt gekeken welke klachten we met EMDR gaan behandelen en welke methode we hiervoor kiezen. Ook wordt in dit gesprek informatie gegeven over hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat je na de behandeling kan verwachten. Daarna plannen we het traject. 

Het kan zin dat de volledige behandeling bestaat uit EMDR, het kan ook zijn dat we EMDR als onderdeel van de behandeling inzetten. Dit doen we vaak bij angstklachten. We combineren EMDR dan met cognitieve gedragstherapie en / of mindfulness.

Bij De Sinne maken we gebruik van de EMDR kit. Dit is een lichtbalk welke kan worden gecombineerd met trillers. Ook kunnen we gebruik maken van auditieve afleiding, je krijgt dan een hoofdtelefoon op. Bij heel jonge kinderen en bij kinderen die moeite hebben om de lichtbalk te volgen, doen we EMDR met de vingers. Samen kijken we wat het beste is.

EMDR kan al vanaf heel jonge leeftijd worden toegepast. Het kind hoeft dan nog niet over taal te beschikken. Dit doen we dan met het ‘storytel protocol’. Dit betekent dat het verhaal van de nare gebeurtenis samen met de ouder wordt geschreven. De ouder leest het verhaal voor aan het kind, wat op schoot mag zitten. De therapeut past de EMDR toe. 

Wil je meer weten over EMDR? Neem dan contact op met Martine. Of kijk op deze website, hier zijn ook informatieve filmpjes te vinden.   

IMG_6275